Hieronder een aantal reacties van leerlingen uit vwo 2 over vorig jaar

‘Op het vwo zijn er leuke projecten en verschillende stof. Wat ik vooral leuk vond was het project bedrijfsadvies. Er kwamen bedrijven op school langs en gaven een pitch (Een kleine spreekbeurt) over hun bedrijf. Daarna kon je vragen stellen aan het bedrijf. Ieder bedrijf had een probleem. De gemeente Haarlem wilde bijvoorbeeld meer kinderen betrekken bij veranderingen in de buurt. Dan ging je in de klas oplossingen bedenken en uitwerken. Dan ging je het presenteren. Dit soort opdrachten vind ik heel leuk. Ook is het altijd leuk om met verschillende thema’s, andere stof te krijgen. (Koen Put, 2Va)

Ik vind de complexe opdrachten op het vwo heel erg leuk, omdat je aan opdrachten werkt die erg leerzaam zijn, maar ook belangrijk voor het eindproduct. Als je namelijk de stof niet goed beheerst dan is het heel moeilijk om een goed eindproduct te leveren. Dus een tip van mij is: let goed op in de lessen ook al vind je het misschien niet leuk. Let wel goed op en maak veel aantekeningen dat is heel handig voor het eindproduct. Een ander leuk ding is dat je je eigen draai aan het eindproduct kan geven. Je krijgt heel erg de ruimte om je eigen ding te doen. Nog een voordeel van vakoverstijgende projecten vind ik dat je heel veel doet op de laptop en niet heel veel hoeft te schrijven. Soms is het wel fijn om te schrijven, maar dit is wel echt een groot voordeel. Nou als je laptop het doet, en niet leeg is want dan kan je niet goed werken. Ik hoop dat ik je een beetje inzicht heb kunnen geven.” (Vera van Vloten, 2Va)

Het is heel handig als je goed kan plannen, want dat moet je veel doen met alle toetsen en huiswerk. Maar je hoeft je niet druk te maken als je nog niet zo goed kan plannen, want dat ga je allemaal nog leren. Je moet je dus niet druk maken als iets nog niet kan, want op het vwo leer je niet alleen de stof van aardrijkskunde, biologie en geschiedenis. Maar je leert ook presenteren, plannen, verhalen schrijven enzovoort. (Bente Duivenvoorde, 2Va)

Door de projecten is school een hele andere ervaring dan normaal want je werkt voor een echt winstgevend bedrijf zoals ABN Amro bank en nog veel meer. De bedrijven kwamen ook echt op school om onze pitch te horen dat was heel gaaf. Het was allemaal heel serieus en ze deden ook echt iets met onze ideeën en dat is wel leuk om te horen omdat het een echt groot bedrijf is. (Bram van den Berg, 2Va)